2010. december 31., péntek

a zsidóságról

Manapság nagyon divatos "zsidózni" persze nem a szó pozitív értelmében. Kapok időnként olyan emileket amiben a zsidóság térnyerésére próbálják felhívni a figyelmet. Nem tudom... eddig sosem jutott volna eszembe azon gondolkodni hogy a tv-ben látott szereplő zsidó származású-e avagy örmény felmenőkkel rendelkezett vagy szlovák vagy német vagy bármilyen. Nem mindegy? Annyira kevert nép vagyunk hogy mindegyikőnkben lehet egy kis idegen vér, de visszatérve a zsidókra, mikor 2000 év után ismét megalakult Izrael állam 1948-ban akkor a világ minden szegletéből özönlöttek az új anyaországba a zsidó vallásúak. Nem véletlenül írtam a "vallású"akat mert pl. előfordult a jaffai reptéren hogy egyszerre érkeztek a jemeni és az ukrán zsidók. Na az egyik csoport hót fekete míg a másik szőkés kékszemű. Na akkor mi van? ki az igazi zsidó? Nem is ez a kérdés, hanem az hogy melyik érzi annak magát. A zsidó egy vallásban hisz egy életmódban egy közösségben. Ez az amitől 2000 év után fenmaradt mint nép, diaszpórákban, elszigetelve egymástól, genetikailag teljesen összezavarva, de ez a kiközösítés amiben részük volt a két évezred alatt csinált ám velük mást is, mint keveredést. A sok kiközösítés miatt (főként mert tartották a vallásukat) kénytelenek voltak úgy boldogulni ahogy tudtak. Mivel sokszor a céhek sem engedték a kétkezi munkavállalásukat így próbáltak a pénzügy és a kereskedés terén megélni. Így hát a durván 100 generáció elteltével persze hogy a vérükben van a biznisz. (Van egy másik útja is egy kiközösített népnek, a bűnözés. Ugye ismerős a téma a mai magyarországon. De a zsidók nem ezt választották)

...manapság nagyon divatos "zsidózni" persze nem a szó pozitív értelmében...de amikor a magyar büszkén döngeti a mellét hogy ugye a világhírű magyarok akik karriert csináltak amerikában Friedmann Endre (Robert Capa), Kertész Andor (André Kertész), Kertész Mihály (Michael Curtiz), Teller Ede (Edward Teller), Korda Sándor (Alexander Korda), Kösztler Artúr (Arthur Koestler), Neumann János (John von Neumann), Szilárd Leó (Leo Szilard), Wigner Jenő (Eugen Wigner) Gábor Dénes de itt van még Bernard Schwartz ki ő? Tony Curtiss, vagy Gábor Zszasa hadd ne soroljam...A Nobel-díjasok történetében 14 magyart tartanak számon. Ebből 11 zsidó volt. Bizony ha nem lettek volna ott a tudományban a kultúrában akkor nem igazán büszkékedhetnénk a "világ nagy magyarjaival".
...manapság nagyon divatos "zsidózni" persze nem a szó pozitív értelmében...meg mondogatják hogy zsidók gettósítják a palesztínokat mint ahogy velük történt a II.világháborúban. De azért azt vegyük figyelembe hogy Izraelt az ENSZ segédletével alapították újra és a megalakulásakor három oldalról támadtak rá az arabok és sz@rt rá mindenki hogy túlélik-e vagy sem. Aztán azóta 3 nagy háborúban is megmaradt Izrael állam, pedig 6-7 szeres túlerőben támadták az arabok. Persze hogy védik azt amit nagy keservesen visszaszereztek.

...manapság nagyon divatos "zsidózni" persze nem a szó pozitív értelmében... kaptam egy emilt ami elpanaszolja hogy hány zsidó van (névsorral mellékelve) a magyar közéletben. És akkor mi van? így kerek egy ország hogy sokszínű, és értelmes. Mi lenne velünk ha azok
diktálnák a magyar kultúrát, ízlést, stb. akik fennen hirdetik a magyarok felsőbbrendűségét a sok áltudományos soviniszta rövidlátó hungarista hókuszpókuszaikkal. "Szerintük mi hoztuk be európába a cipőt, az alsógatyát, meg hetet-havat összehordanak csak ...ja meg hogy a "suméroktól származunk, meg különben is európa meg lenne halva nélkülünk" csak igazolják a felsőbrendüségünket.

...manapság nagyon divatos "zsidózni" persze nem a szó pozitív értelmében... én nem fogok, sőt úgy tűnik mint ha ez egy kortesbeszéd lenne a zsidók mellett, de nem. Nem vagyok zsidó (legalábbis a tudomásom szerint úgy nem) de ha ki is derülne (vagy akár tót, rác, sváb, vagy roma) akkor sem szégyellném. Azért nem mert senki nem tehet a származásáról, csak arról amit tesz és ahogy gondol. Azért meg nincs mit szégyellnem....
...lehet hogy most kéne eladnom a turulmadaras tarsolyomat manapság jó ára van....:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése