2010. december 31., péntek

az istenekről...

Bizony ez fogós gondolat lehetne ha az ember mélyebben belemerül. Én magamban már letisztáztam egy két dolgot ezzel kapcsolatban. Az tény hogy valamilyen alapja van annak hogy minden népnél, a magasabb kúltúráktól egészen a természeti népekig, hisznek az istenekben. Ennek többféle magyarázata is van . Először is a kialakulását úgy magyarázzák hogy az ősember ugye félt az ismeretlen dolgoktól (villám, természeti katasztrófák stb) és amit nem tudott megérteni azt valami felsőbb hatalom beavatkozásával magyarázta. Persze nálam is és másoknál is előfordult hogy (amikor az ember kiszolgáltatott helyzetben van vagy nincs hatalma a dolgok irányítása felett) valamitől való félelmünkben istenhez fohászkodtunk, pedig nagyon nem is hiszünk benne. Persze aztán ha megoldódik az ügy akkor nagyvonalúan megfeledkezünk az egészről.
De lehet hogy nem csak az ősember belsőjéből fakadó alárendeltség igény miatt alkult ki az istenhit, hanem konkrétan voltak is. Senki se kérdezze mikor, de nagyon sok utalás van rá az írott és íratlan történelemből. A világ összes természeti népeinél az eredetmondák sok esetben nagyon hasonlítanak egymásra. pl. az ausztrál abók, vagy a dél-amerikai indiánok között. Pedik térben és időben nagyon régen elváltak útjaik.
Na én arra akarok kijukadni hogy ... nemis menjünk csak vissza az ősidőkig. 4, 6 milliárd éves a föld, ugye. Igen cudar körülmények volta akkoriban oxikén nuku, sok széndioxid, meg mindenféle ártalmas gázok. Nagy meteorzáporok és tektonikai mozgások közepette (még nagyon képlékeny volt a felszín) egyszer csak kialakult a semmiből egy olyan szervetlen molekula ami magyarázatot adhat az élet kialakulására. Az tény hogy földi kísérletezésekkel (olyan laboratóriumi feltételeket hoztak létre mint az "őskáosz") bebizonyították hogy ezek a vegyületek összeállhatnak spontán, amiből aztán talán kialakulhat ez meg az esetleg, de.... Innentől kezdődik a sok ha.. meg de...vannak magyarázatok a végső vegyület létrejöttéig de annyi ha-val, meg esetleg-gel hogy ez egy rendkívül lyukas szövet.
Kilenc olyan létfontosságú eseménynek kellett történnie a semmiből, amiből kialakulhat egy anyagcserével rendelkező egyszerű osztódó sejt. És mindegyiknek olyan kicsi az esélye hogy azt a mi egyszerű léptékkel gondolkodó agyunk fel sem fogja, ezért ezekkel a példákkal szokták érzékeltetni a dolog esélytelenségét pl.

"Egy napon, egy puszta vidéken, a sziklák közé szorult agyagrög átnedvesedik eső után. Amikor a Nap felkel, az agyag megszárad és kemény, ellenálló alakot vesz fel. Aztán a sziklák véletlenül darabokra zúzódnak, anélkül, hogy az agyag megsérülne, és mint egy formából, előkerül közülük véletlenül egy tökéletes formájú tégla. Ez a tégla hosszú évekig vár arra, hogy az előbbi természetes körülmények megismétlődjenek, és létrejöjjön még egy hasonló tégla. Ez addig ismétlődik, amíg téglák százai és ezrei jönnek létre ugyanazok a helyen. Azonban, teljesen véletlenül, az addig létrejött téglák sem sérülnek meg. Bár évezredeken keresztül vannak kitéve a viharnak, szélnek, esőnek, perzselő napnak és fogvacogtató fagynak, nem repednek meg, nem esnek szét, és ugyanazon a helyen várnak, amíg a többi tégla is kialakul. Amikor a téglák száma eléri a szükséges mennyiséget, épületet formálnak, mégpedig úgy, hogy a természeti erők véletlenül pont a megfelelő helyre és megfelelő helyzetbe sodorják őket. Ezalatt a többi szükséges anyag, mint a beton és a malter is kialakul "véletlen természeti körülmények" között, és véletlenül pont a megfelelő időben a megfelelő helyre kerül, hogy a falakat összetartsa. Ezalatt a föld mélyében a vasérc (természetes körülmények között) kialakul, és megteremti az épületek alapjait. Végül pedig felépül az egész épület, az ácsmunkával, a megfelelő anyagokból, a megfelelő kiállításban"
Vagy a másik közkedvelt összehasonlítás a majom, akit leültetnek az írógép elé és találomra elkezdi pötyögtetni a Rómeó és Júliát, pedig nem is hallotta és sikeresen be is fejezi. De ami a legelképesztőbb hogy még papírt is cserél :) bocs...
Más szavakkal szólva, "Egyetlen fehérjemolekula kialakulásának az esélye 1:10 itt még 300 nulla. Az, hogy a való életben ez az egy eset véletlenül bekövetkezzék, gyakorlatilag lehetetlen. (A matematikában ezt "zéró valószínűségnek" nevezik.) Mi több, a 288 aminosavból álló molekula viszonylag szerény méretű a több ezer aminosavból álló "óriásokhoz" képest. Ha hasonló számításokat alkalmazunk ezekre az óriásmolekulákra, akkor még a "lehetetlen" szót sem érezzük elégségesnek" * idézet Adnan Oktar művéből.

Kilenc ilyen véletlen kell egy anyagcserével rendelkező egyszerű osztódó sejt létrejöttéhez.
1. Egy szervetlen molekula összeáll aminek alapja lehet a többi...
2. Egyszerû szerves molekulák keletkezése
3. Fehérje kialakulása
4. Enzimek kialakulása
5. Rribonukleinsavak kialakulása
6. Aminosavak létrejötte
76. Dezoxiribonukleinsav megjelenése
8. Genetikai kód keletkezése
9. Sejtmembrán kialakulása

..és akkor még csak az evolúció legelején vagyunk.
Az evolucionista tudós, W. H. Thorpe elismeri: " a legelemibb típusú sejt is elképzelhetetlenül bonyolultabb, mint bármiféle rendszer, amit az ember eddig kigondolt, a megvalósításról nem is szólva"
Na ezek után ha ez így igaz (mármint ezek az esélyek) akkor a megmagyarázhatatlan felüti a fejét mert mi emberek (a magunk komplex módján) ugye mégiscsak itt vagyunk. Viszont az ismeretlen és megmagyarázhatatlan dolgok istenhitet szülnek. Na f@sza, de én akkor sem akarok hinni az istenekben legalábbis a klasszikus pár nap alatt földet és életet teremtő istenekben és társaikban akik a felhők szélén ülve, nektárt kortyolgatva jókat röhögnek a földi halandók csetlésén botlásán.
De hiszek egy olyan felsőbb hatalomban aki vagy ami (nincs konkrét elképzelésem) elhintette az életet a földön, valami módon. Na ezeknek az esélytalálgatásába nem mennék bele mert ezeket már nem lehet számszerüsíteni. De valaminek kellett történnie, sőt nem is egyszer kellettek a beavatkozásuk a földön. Aki kicsit is ismeri a föld, durván négymilliárd éves fejlődését az tudja hogy sok teljes jégkorszak volt (hógolyó elmélet), meteorbecsapódások, szupervulkánok, teljes szárazföldi kiszáradások stb. Ezek után mindig kellett egy kis "katalizátoros" beavatkozás ami megmagyarázza a nagy kataklizmák utáni evolúciós robbanásokat is.
Így hát szerintem is vannak istenek ha nem is úgy ahogy a vallás megemlékezik róluk. És én hiszek is bennük. De a nagy kérdésem ezek után hogy így jól megszkeptizáltam az élet kialakulásának tényét: az istenek hogy jöttek létre.....?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése